2023, Üldine teema, Filmid, Kunstipäev, Näitused, Valgele Valgega

4 jalga, 0 jälge ja võrratud emotsioonid Noblessneri linnaväljakult

31. mail sai laotatud lilla vaip Noblessneri merepromenaadile, et nooblilt vastu võtta 55 näituse “4 jalga, aga 0 jälge” säravat superstaari.

Värskelt värvitud, lakitud ja uute maalingutega tuunitud taburetid, toolid, pingid ja baaripukid said võimaluse alustada uut elu ning nautisid oma tähetundi. Animakooli juhendajate Sondra ja Eriku abiga sai salvestatud üks vahva toolide ühine tantsupidu. Vaata ja imesta!

Kunstipäeva 2023 ühisnäitusele esitatud toolidega tehtud animatsioon

Just sellise rõõmsa algusega sai hoo sisse 15. “Valgele valgega” kunstiprojekti päev Noblessneri sadamalinnakus. Tänavune kodutöö tuunida vanu toole ja tuua nad taaskasutusse kõnetas 12 kooli õpilasi ja õpetajaid. Projektis osalesid Tallinna Tondi Kool, Tallinna Kadaka Põhikool, Käo Põhikool, Haapsalu Viigi Kool, Ristiku Põhikool, Valga Jaanikese Kool,Nurme Kool, Laagna Lasteaed Põhikool, Tallinna Heleni Kool, Kiigemetsa Kool, Tallinna K.Pätsi Vabaõhukool, Astangu Kutserehabilitatsiooni Keskus. Viieteistkümne õpetaja juhendamisel toodi näitusele kokku 55 tooli- igaüks uues kuues, kordumatu ja valmis uueks kasutusringiks. Näituse kuraatoriteks olid Egne Aavik ja Silvia Paluveer ja avamishetke aitasid meeldejäävaks muuta Kookeri minipannkoogid toorvaarikamoosiga. Mmmmmm…!

Lisaks põnevale toolinäitusele avas meie osalejatele uksed Kai kunstikeskus. Toolide autorid, juhendajad ja projekti külalised said võimaluse kogeda võrratut kahe päeva eest külastajatele avatud Islandi kunstniku Hrafnhildur Arnardóttiri / Shoplifteri isikunäitust “Hüpervõrk”.

Laura Arum-Lääts koos oma kolleegidega Kai kunstikeskusest valmistasid meie õpilastele ja juhendajatele ette spetsiaalsed haridusprogrammid, et õpilased mõistaksid miks ja kuidas Hrafnhildur Arnardóttiri oma karvaseid ja värviküllaseid muinasjutumetsi loob . Näitust hiljem meenutades meeldis õpilastele kõige rohkem võimalus teha näitusele pai. Väga paljud osalejad olid näituse avamise uudislugu televiisorist näinud ning olid vaimustuses, et ka ise selle sisse sattusid.

Juba kogetud võrratute emotsioonide väljendamiseks oli meie osalejatel võimalus haarata pintslid ja maalida oma tundeid, mõtteid ümbruskonda. Noblessneri sadam oma paadimastide plagina, põnevate ja värviküllaste majade, punaste silmapastvate laternate, mõnusa kohvikumiljöö ja päikeses sillerdava merepinnaga on võrratu inspiratsiooniallikas. Ja ehkki tuul ajas kiusu – sikutas pabereid ja pritsis värvi omatahtmist mööda, valmisid Leo Kruusingu ja Heidi Silla juhendamisel sel päeval ligi 30 väga erilist akvarelli.

Küllap tuul teadis meie plaane, sest olime osalejatele ettevalmistanud tuulesokkide punumise töötoa. Tuulesokkidega saab ju ometi mõõta tuule suunda ja mida sa mõõdad, kui tuult ei ole! Tuulesokkide meisterdamisel lähtusime samuti Shoplifteri näitusest ja kasutasime erinevaid värvilisi paelu, mida ümber võru punuda tuli. Töötuba juhendasid Ege Kuusk ja Helen Tuisk.

Noblessneri sadamalinnak on eriline paik oma vahvate ettevõtmistega. Lugu, kuidas ajaloolise allveelaevatehase piirkonnast kujunes välja silmapaistev ja noobel sadamalinnak jutustas meie projekti õpetajatele ja ajaloost huvitatud noortele Ann Virkus Noblessneri Arendus OÜst. Tänu temale sai teoks meie mõte teha kunstipäeva 15. juubeliüritus just nimelt Noblessneri sadamas.

Ann Virkus Noblessneri sadamalinnakust tervitab kunstipäevalisi .

Suured tänusõnad, selle eest, et meie projekt turvaliselt ja mugavalt end sadamaalal sai sisse seada, kuuluvad Voh Krahli perele, kes lahkelt oma Valukoja saalid meile kasutada andsid. Valukoja suured ruumid võtsid esialgu ahhetama, et kuidas need meie väikese projektiga täita, aga kunstipäeval selgus, et meil on suurust omajagu ja me suudame välja paista! Aitäh Sulle Siim Jõeväli, meil oli võrratu päev ja hea olla!

Kunstiprojekti 15. sünnipäev sai suurejooneliselt ja rõõmsalt tähistatud. Meil oli oma põnev toolide näitus, me saime kogeda maailmakuulsa kunstniku Shoplifteri muinasjutumetsa, me nautisime võrratut Noblessneri linnaruumi ja sadamamelu. Selle kõrval jäi natuke aega ka üksteisega suhtlemiseks ja tunnustuse jagamiseks. Suured tänud 15. aastase järjepideva toetuse eest meie projektile saatsime Tallinna Haridusametile Karin Lemberi kaudu ning tänusõnad Haridus- ja Teadusministeeriumile said teele saadetud Kristiina Paistiga. Meil on suur rõõm, et peate meie projekti oluliseks ja toetate meid.

Sel aastal oli kodutööna valminud toolide seast superstaari raske välja valida – kõik toolid olid erilised ning toolide autorid loovad ja usinad. Seetõttu said kõik autorid parimast parimaks hinnatud ja peaauhinnad loosi teel välja jagatud. Auhinnad -PROTO Avastuskeskuse külastused said endale Astangu Kutserehabilitatsiooni Keskuse, Haapsalu Viigi Kooli ja Tallinna Kadaka Kooli õpilased. Aitäh Sireli Uusmaale ja Hanna Allmannile Proto Avastuskeskusest, kes meie auhinnavõtjatele põneva näitusetuuri ettevalmistavad.

Kõik koolid said kaasa kunstiprojekti pehme padja ja kommikoti. Juhendajad aga kunstiprojektile iseloomulikud valged käevõrud, mille meisterdasid valmis Tondi kooli lisaõppe ja lisaaasta klassi tüdrukud abiõpetaja Kaie Kori juhendamisel. Väikese kreemitestrite komplekti ja kehakreemi pani juhendajatele välja ka meie kauaaegne partner Dermosil OÜ.

agu sünnipäevale kohane lõpetasime oma kunstipäeva jäätise ja tordiga. Täname siinkohal meie jäätisepartnerit “Balbiinot” ja toitlustajat Jahh Catering OÜ. Päeva lõpetasime Tallinna Tondi Kooli 7.m klassi noormehe Reigo rõõmsa laulu ja muusikaõpetaja Kahro Kivilo eufoniumi heide saatel sabatantsu tantsides. Sabatantsu juhtis õpetaja Heidi Niinepuu.

Rõõmus ja toimekas kunstipäev 15. sünnipäev sai teoks Tallinna Tondi Kooli töötajate abiga. Aitäh Sirli Väinsar, Marianne Laater, Helen Käänik, Marge Süld, Maire Paluveer, Evelin Aavik, Margit Aedma, Egne Aavik, Kaie Henk, Kristi Käärik, Marju Timmotalo, Anu Kattel, Imbi Lehis, Katrin Kirotarp, Marina Kuusemets ja Aleksandr Tolpeikin ja töötubade juhendajad. Suured tänud MTÜ Meie Lapsed raamatupidajale Anu Jenkile.

7 kommentaari “4 jalga, 0 jälge ja võrratud emotsioonid Noblessneri linnaväljakult”

  1. Olin Noblessneris esimest korda, suurepärane sadama-ala ja linnakeskkond. Üritus oli nagu unenägu, kas see kõik oli ilmsi. Lisaks Ann Virkuselt sadama loo jutustus.
    Meie kõigi Silvia tegi selle unenäo teoks ,Silvia on võlur. Tänud päeva eest.

    Liked by 1 person

  2. Tänud suurepärase kunstipäeva eest! Astangu noored nautisid nii kodutöö valmistamist kui ka kogu üritust südamest – emotsionaalne laeng pikaks ajaks! Aitäh kõigile!

    Meeldib

  3. No mis sa oskad öelda SILVIA–sa tegid seda jälle ja juba 15 korda järjest ning särasilmi ja lusti, mis sel tähtsal päeval Tallinna eksklusiivsemas linnaosas Noblessneris pani lausa mere lainetama ja need lained olid väga võimsad,jätkusuutlikud, ikka edasi, jaksu ja ideid!

    Meeldib

Lisa kommentaar